Maak winst met de Call Time Spread

De call time spread is een combinatie van een long call en een short call met dezelfde uitoefenprijs, maar een andere looptijd. Als je van een fonds of index weinig beweging verwacht dan kun je met de call time spread profiteren van het langzaam wegsmelten van de verwachtingswaarde.


Hierbij kies je de spread zodanig dat de verwachtingswaarde van de short positie sneller slinkt dan van de long positie. Met deze spread kun je ook je investering in de long positie beperken. Met de call time spread is de maximale winst onbeperkt en het maximale verlies blijft beperkt tot je investering in de spread.


Voorbeeld

Koop een call januari (long call) volgend jaar op een uitoefenprijs van 60,- (welk fonds of index doet er in dit voorbeeld niet toe) en schrijf een call (short call) oktober dit jaar eveneens op 60,-.

Stel dat je voor de long call een premie betaalt van € 5,50 en dat je voor de short call een premie van €4,- ontvangt, dan is de investering dus €1,50.

Stel ook dat de koers van het onderliggende aandeel €57,60 bedraagt.


Geld verdienen met Opties


Mogelijkheden

De volgende mogelijkheden kunnen nu ontstaan:


1.      De koers ven het onderliggende fonds blijft zich rond de €57,- bewegen en op de expiratiedatum loopt de short call oktober 60 dus waardeloos af.

De premie van de long call januari is dan ook wat in waarde gedaald omdat de afloopdatum in januari dichterbij gekomen is, maar de daling is uiteraard niet zo snel als de short call.

Stel dat de premie van de long call is gedaald tot €3,50. Als je die long call nu verkoopt dan heb je verdiend: €3,50 - €1,50 = €2,-.


Maar je hoeft de long call nog niet te verkopen als je meent dat het onderliggende fonds tot in januari een stijging tegemoet kan zien. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er in oktober een grote order aan zit te komen. Het kan dan zo maar gebeuren dat de premie weer gaat stijgen en jouw in staat stelt de long call bij een hogere premie kan verkopen.


2.      Op de afloopdatum van de short call 60 oktober is de koers van het onderliggende fonds gedaald. De winst kan dan sterk gereduceerd of zelfs helemaal zijn verdwenen omdat de short call weliswaar waardeloos afloopt, maar ook de premie van de long call sterk in waarde is afgenomen tot misschien wel onder de investering van €1,50. Je kunt dan de long call verkopen en daardoor wat verliezen, maar je kunt hem ook aanhouden in de verwachting dat het onderliggende fonds weer gaat stijgen. Vanaf oktober heeft de long call immers nog een looptijd van 3 maanden.


3.      De koers van het onderliggende fonds kan stijgen tot boven €60,-. Dan zal de spread aanvankelijk weinig of geen winst opleveren, omdat beide calls ongeveer evenveel stijgen. Echter, doet de stijging zich voor ná de expiratiedatum in oktober, dan loopt de short call waardeloos af maar maak je winst met de long call januari.


Deze spread geeft dus een maximaal verlies van €1,50 en de winst kan onbeperkt worden indien de koers van het onderliggende fonds na oktober tot (ver) boven €60,- noteert.


Geld verdienen met Opties


Naar Beleggingstips

Hoe zet ik een eigen internet business op? In 14 gratis lessen leert u de beginselen.

Ontdek door het e-book Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode hoe je 6,4% rendement per maand kunt maken.
Geld verdienen wil iedereen. Maar hoe? Het antwoord vind je op "Passief Inkomen in 10 lessen " .