Maak winst met de Put Time Spread.

Een Put Time Spread is een combinatie van een long put en een short put met dezelfde uitoefenprijs, maar met een andere looptijd. Hierbij ga je uit van dezelfde verwachting als van de call time spread, dus van weinig beweging van de onderliggende waarde. Je kiest de spread zodanig dat de verwachtingswaarde sneller wegsmelt voor de short positie dan voor de long positie. Je kunt met deze spread ook je investering in de long positie beperken.

Je maximale winst is weliswaar beperkt, maar kan toch flink oplopen. Het maximale verlies blijft beperkt tot je investering.


Voorbeeld

Je koopt een put januari volgend jaar op uitoefenprijs 60 en je schrijft een put oktober dit jaar op 60. De onderliggende waarde (index of fonds) laat ik hier even weg, het is immers een voorbeeld.

Voor de long put betaal je aan premie € 5,50 en voor de short put ontvang je een premie van € 4,-. Per saldo betaal je dus € 1,50. Hierbij is de koers van het onderliggende aandeel € 63,50 (voorbeeld). Na het innemen van deze positie zijn er een aantal mogelijkheden:


Mogelijkheden

Mogelijkheid 1.

De koers van het onderliggende fonds blijft rond het niveau van € 63,- en op de expiratiedatum loopt de short put oktober 60 waardeloos af. De premie van de januari long put zal ook in waarde zijn gedaald, immers de afloopdatum is dichterbij gekomen. Stel dat de koers van de long put januari 60 is gedaald tot € 3,50. Bij verkoop kan dan een winst worden gerealiseerd van € 2,- (€ 3,50 - € 1,50).  Je winst op de expiratiedatum in oktober is in dit geval 133,3%.        

                                       

De long put heeft echter nog een looptijd van 3 maanden en daarmee nog winstpotentie mits het fonds na oktober daalt onder koers 60.

Na de expiratie in oktober kunnen zich 2 situaties voordoen.

 

Mogelijkheid 2.

De koers van het onderliggende fonds is gestegen op de afloopdatum van de short put oktober 60. De winst is dan gereduceerd of nihil omdat de short put weliswaar waardeloos afloopt maar ook de premie van de long put is gedaald, mogelijk onder het niveau van de investering van € 1,50. Je maximale verlies is derhalve 100%.

De long put heeft nu natuurlijk nog wel een looptijd van 3 maanden.

 

Mogelijkheid 3.

De koers van het onderliggende fonds daalt flink onder € 60,- . De spread zal dan geen of weinig winst opleveren omdat beide puts ongeveer evenveel stijgen. Tenzij de fondsdaling zich pas voordoet na de expiratiedatum in oktober. De short put loopt dan waardeloos af terwijl je winst maakt in de long put januari. In deze spread is je maximale verlies € 150,- en is je maximale winst beperkt, maar deze winst kan toch behoorlijk stijgen als het  onderliggende fonds na oktober fors onder 60 noteert.


Geld verdienen met Opties


Naar Beleggingstips


Hoe zet ik een eigen internet business op? In 14 gratis lessen leert u de beginselen.

Ontdek door het e-book Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode hoe je 6,4% rendement per maand kunt maken.
Geld verdienen wil iedereen. Maar hoe? Het antwoord vind je op "Passief Inkomen in 10 lessen " .