Bollinger Bands strategie

Wat is de bollinger bands indicator?

De bollinger bands indicator is een technische indicator, dit houdt in dat deze geen rekening houd met nieuws maar enkel met de zichtbare prijs. Deze indicator is zoals de naam al zegt ontwikkeld door John bollinger. De boven- en onderlijn van deze indicator worden bepaald op basis van standaarddeviatie. Wanneer de markt veel volatiliteit kent zullen deze boven- en onderlijn wijder uit elkaar staan dan wanneer er een lage volatiliteit is.

Hoe gebruikt u de bollinger bands strategie?

In de volgende afbeelding ziet u een voorbeeld van een verkoop positie:

Grafiek verkoop positie bollinger bands strategie

Hierboven ziet u de grafiek van de EURUSD, “Euro – Dollar”. De bovenste lijn noemen we de “upperband” en de onderste lijn de “lowerband”. Wanneer de prijs boven de bovenste lijn is, is de prijs zogenoemd “overbought”, dit houd in dat er een grote kans bestaat dat de prijs teruggaat naar de gemiddelde prijs ( dit is de middelste lijn ). Zoals jullie nu in het gele gedeelte op de bovenstaande afbeelding zien is de prijs boven de upperband. In dit geval is er een grote kans dat de prijs in de nabije toekomst omlaag zal gaan. Dit heet de bollinger band strategie en is voornamelijk effectief op de hogere timeframes zoals H1, H4 en D1.

In de volgende afbeelding ziet u een voorbeeld van een koop positie:

Grafiek koop positie bollinger bands strategie

In dit geval is het precies omgekeerd, u ziet de prijs onder de lowerband en vervolgens gaat u kijken voor koop posities, omdat er een grote kans bestaat dat de prijs terug zal gaan naar de gemiddelde prijs ( de middelste lijn ).

Hoe selecteert u het gewenste timeframe?

In ons geval werken wij met Metatrader 4, in dit handelsplatform kunt u gemakkelijk het gewenste timeframe selecteren. U kunt kiezen uit de volgende timeframes: M1, M5, M15, M30, H1, H4, D1, W1 en MN. Met andere woorden betekent uw gewenste timeframe wat 1 candlestick inhoud. Kiest u voor M1 dan is 1 candle op uw grafiek 1 minuut, maar kiest u voor H1 is 1 candle op uw grafiek 1 uur.

Timeframe instellingen

Op bovenstaande voorbeeld ziet u dat wij in deze strategie werken op het D1 timeframe, dit houd in dat in ons voorbeeld bovenaan 1 candle 1 dag is.